Rippikoulu ulkomailla

Rippikoulu on mahdollista käydä Suomessa sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Sen aikana mietitään elämää ja suhdetta Jumalaan sekä tutustutaan luterilaiseen uskoon. Rippikoulu päättyy konfirmaatioon. Toisinaan se järjestetään vasta kuukausien kuluttua leiristä.  Jos nuori ei voi pitkän välimatkan vuoksi osallistua Suomessa konfirmaatiojuhlaan, se voidaa järjestää Ranskassa tai Italiassa sen jälkeen, kun rippikoulu on hyväksyttävästi suoritettu

Rippikouluun osallistumisen edellytykset

Rippikouluun voi tulla, vaikkei kuuluisi kirkkoon. Riparin yhteydessä nuori voi vanhempien luvalla liittyä kirkkoon. Mikäli kirkkoon kuulumaton haluaa rippikoulun jälkeen liittyä kirkon jäseneksi, hänet kastetaan ennen konfirmaatiota.

Mahdollisuus rippikouluun voi löytyä ulkosuomalaiselle nuorelle myös yllättävän läheltä. Euroopassa ainakin Saksassa ja Espanjassa järjestetään rippikouluja. Ranskassa ja/tai Italiassa voidaan tarvittaessa järjestää rippikoulu, jos osallistujia on samalla paikkakunnalla vähintään viisi.

Rippikouluun Suomeen - ilmoittaudu ajoissa

Ulkomailla asuva nuori voi tulla rippikouluun myös  Suomeen. Jokaisessa Suomen seurakunnassa järjestetään vuosittain ainakin yksi ripari, suurimmissa kymmeniä. Perinteisten rippileirien lisäksi on erilaisia harrastusripareita, kaupunkiripareita ja erityisryhmien ripareita. Ilmoittautuminen seuraavan vuoden rippikouluihin on edeltävän vuoden alkusyksystä.

Rippikoulun tutustumisjakso

Kun nuori on hyväksytty riparille, hän saa etukäteistehtäviä, jotka ovat  pääsääntöisesti seurakuntaan tutustumista.  Tämän jakson voi ainakin osittain suorittaa Ranskassa tai Italiassa.  Usean vuoden aikana Pariisissa on järjestetty esiriparitunteja, joiden aikana mietitään esim. katolisen ja protesttikirkkojen eroja, pohditaan kristinuskon vaikutusta omassa asuinmaassa, kannustetaan kommunikoimaan suomen kielellä jne. Ota yhteyttä : marjo.kalliomaki@evl.fi

Erilaisia vahtoehtoja:

1. Rippikoulun voi käydä omassa kotiseurakunnassa Suomessa. Kotiseurakunta on se seurakunta, jonka poissaolevaan väestöön nuori on merkitty. Yleensä se on seurakunta, josta ulkomaille on muutettu.  Jos nuori on syntynyt ulkomailla mutta kastettu Suomen kirkon jäseneksi, hän on kirjoilla vanhempansa tai vanhempiensa seurakunnassa.

2. Nuorten Keskus järjestää kesäisin kansainvälisiä rippileirejä, joilla yhteisenä kielenä ovat englanti ja suomi. Osallistujista puolet on ulkosuomalaisia nuoria. 

3. Suomessa rippikouluja järjestetään myös saksan, venäjän, kiinan, arabian ja viron kielellä.

4. Monet muut järjestöt järjestävät rippikouluja, joihin nuoret tulevat pääsääntöisesti eri puolilta Suomea, mutta myös ulkomailta.

Konfirmaatio

Konfirmaatiossa on kyse omakohtaisesta tunnustautumisesta kristilliseen uskoon. Konfirmaation edellytyksenä on, että konfirmoitava on kastettu ja käynyt rippikoulun tai saanut riittävästi vastaavaa kristillistä opetusta. Rippikoulussa annettava kristillinen opetus on perusta konfirmaation ymmärtämiseen ja siihen omakohtaisesti osallistumiseen. Konfirmaatio on vapaaehtoinen.  

Konfirmaatio tuo oikeuksia:

  • voi käydä itsenäisesti ehtoollisella
  • on oikeus toimia kummina
  • voidaan vihkiä kirkolliseen avioliittoon Suomessa
  • täytettyään 16 vuotta saa äänioikeuden kirkollisisa vaaleissa ja 18-vuotiaana voi asettautua ehdokkaaksi seurakunnan luottamustoimiin, mikäli hän asuu Suomessa